EN
Po 20. put  dodijeljene nagrade za najbolje novinarske  radove o zaštiti okoliša

Po 20. put dodijeljene nagrade za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša

23.04.2018.
U Novinarskom domu svečano je dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, internetskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2017. godini.

Prva nagrada Velebitska degenija dodijeljena je 1999. godine i od tada se kontinuirano dodjeljuje već 20. godinu za tri područja (TV, tisak i internet), a prije dvije godine uvedena je i nagrada u kategoriji najbolje novinske fotografije.Godišnju nagradu za n ajbolje novinarske radove u zaštiti okoliša „Velebitska degenija“, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je prije dvije godine naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba.

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica je Vedrana Simičević, novinarka Novog lista za tekst „Krijumčari prijete podzemnoj bioraznolikosti Balkana“, koji je objavljen u časopisu Science.
S obzirom na velik broj kvalitetnih televizijskih priloga u toj su kategoriji dodijeljene dvije ravnopravne nagrade. Dobitnik nagrade za seriju od tri tematski povezana priloga novinar je RTL-a  Goran Latković koji je pratio slučaj nesavjesnog i nelegalnog odlaganja potencijalno opasnog otpada  iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Drugu nagradu zajednički su dobili autori priloga emitiranih u emisiji Hrvatske radiotelevizije Eko Zona. Urednik emisije Mladen Iličković autor je reportaža o  divljem odlagalištu građevinskog otpada na otoku Silbi i o problemu apartmanizacije i ispuštanja otpadnih voda  u Nacionalnom Parku Plitvička Jezera te posebno zapažene reportaže Njemački pročistači otpadnih voda. Novinarka Snježana Babić također je autorica triju prijavljenih radova, među kojima se izdvaja  reportaža o mogućnostima recikliranja građevinskog otpada.
Ocjenjivački sud najboljom je ocijenio naslovnu fotografiju reportaže„ Priča o istarski m divovima – doktor za tisućljetna stabla“, autora Mladena Stubljara. Fotoreportaža je objavljena u časopisu Maslina. Nagrada za najbolje radove emitirane u radijskom  programu ove godine nije dodijeljena.

Uzvanicima na jubilarnoj 20. dodjeli nagrade, obratili su se Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Petar Sprčić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., i Silva Celebrini, predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija.

Petar Sprčić, član Uprave HEP-a d.d., čestitajući svim dobitnicima poručio je kako je svima u interesu da Hrvatska razumno, ali odlučno krene u izgradnju niskougljične energetike i drugih sektora odgovornih za emisije stakleničkih plinova, zbog čega HEP i prije donošenja niskougljične strategije provodi projekte koji će se uklopiti i biti oslonac te strategije.

Nagrada „Velebitska degenija“ sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete.    

Newsletter Prijavite se ako želite primati novosti putem e-pošte.