EN
HE Ozalj 1 dobio Uporabnu dozvolu za drugu etapu projekta rekonstrukcije

HE Ozalj 1 dobio Uporabnu dozvolu za drugu etapu projekta rekonstrukcije

25.02.2019.
Za drugu etapu projekta rekonstrukcije koja se provodi u okviru višegodišnjeg opsežnog programa obnove HEP-ovih hidroelektrana HE Ozalj 1 dobio je Uporabnu dozvolu.

Radovi kojima se nastoji produljiti životni vijek ove hidroelektrane, povećati snaga te poboljšati mjere zaštite okoliša na drugoj fazi rekonstrukcije započeli su početkom 2018., a nakon dobivene Uporabne dozvole za drugu etapu nastavljaju se radovi na trećoj etapi rekonstrukcije HE Ozalj 1.
U najstarijoj hidroelektrani u kontinentalnom dijelu Hrvatske, koja električnu energiju proizvodi od 1908. i koja je zaštićeno kulturno dobro, u cijelosti će se zadržati izvorni izgled agregata i zgrade strojarnice.
Radovi na trećoj etapi rekonstrukcije obuhvatit će zamjenu generatora C sa sustavom uzbude i turbinske regulacije, te kompletno građevinsko i arhitektonsko uređenje strojarnice sukladno zahtjevima konzervatorskog odjela u Karlovcu.
Ukupna vrijednost sve tri etape rekonstrukcije HE Ozalj 1 iznosi 60 milijuna kuna i njenim završetkom će se ukupna snaga hidroelektrane povećati s 3,3 MW na 4 MW, što će omogućiti povećanje godišnje proizvodnje za 1 milijun kWh.  Isto tako, produžit će se životni vijek hidroelektrane za narednih 40 godina.