EN
EnU savjeti za građane

EnU savjeti za građane

Kvaliteta našeg života ovisi o energiji, a u našim domovima trošimo oko 30 % od ukupne potrošnje energije u Hrvatskoj. Energetsku učinkovitost našeg doma poboljšavamo: ugradnjom toplinske izolacije i niskoenergetskim staklom, zamjenom starih kotlova i bojlera s novim energetski učinkovitijima, regulacijom temperature u prostoru, kućanskim uređajima A razreda, korištenjem obnovljivih izvora energije, štednom rasvjetom i pametnim gospodarenjem energijom.


TOPLINSKA  IZOLACIJA

Toplinski izolirana kuća s niskoenergetskim staklom na prozorima troši i do 6 puta manje energije.


REGULACIJA GRIJANJA

Ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu godišnje možete uštedjeti i do 20% energije za grijanje.


ODRŽAVANJE TEMPERATURE PROSTORA

Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1 °C godišnje možete uštedjeti približno 5 % energije za grijanje. Optimalna temperatura zimi koju održavate u prostoru je 20 °C. Za svaki 1oC nižu temperaturu podešenu na termostatu klimatizacijskog uređaja troši se 3-5% više energije. Optimalna  temperatura  podešena na termostatu klimatizacijskog uređaja je 26 °C.


KUĆANSKI UREĐAJI A RAZREDA

Kućanski uređaji energetskog razreda A troše i do 45% manje energije u odnosu na iste uređaje energetskog razreda D.


OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Ugradite solarne kolektore za zagrijavanje potrošne tople vode. Godišnje možete smanjiti troškove za energiju i  do 50%.


ŠTEDNA RASVJETA

Štedne žarulje troše i do 6 puta manje energije i imaju i do 10 puta dulji vijek trajanja.


PAMETNO GOSPODARENJE ENERGIJOM

Praćenjem računa za struju, plin, lož ulje i vodu i uspoređivanjem potrošnje za različite mjesece  možete na vrijeme uočiti nepravilnosti u radu uređaja koji troše energiju i tražiti načine da smanjimo potrošnju.

 
Savjeti

Prijavite se na HEP ESCO Newsletter! Prijavite se ako želite primati novosti putem e-pošte.