NaslovnaEnglishMapa webaKontakti
HEP-Tolpinarstvo d.o.o.
   
 
   Pitanja


  Razdjelnici topline (ugradnja)

Elektronički razdjelnici topline su uređaji koji se ugrađuju u zgradama u kojima su svi stambeni/poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije, smješteno u toplinskoj podstanici te u kojima se troškovi za isporučenu toplinsku energiju dijele razmjerno površini stana, a ne prema stvarnoj, individualnoj potrošnji.

Svaki radijator u stambenoj/poslovnoj zgradi oprema se elektroničkim razdjelnikom topline koji kontinuirano prati pojedinačnu i ukupnu potrošnju toplinske energije u zgradi. U zgradi/građevini mogu se ugrađivati razdjelnici samo jednog proizvođača, kojega suvlasnici slobodno izaberu, a kako bi se omogućio jedinstveni sustav očitanja i naplate isporučene toplinske energije.

Razdjelnici su malih dimenzija, estetski oblikovani i ekološki prihvatljivi. Ugrađuju se jednostavno i brzo, a tijekom sezone grijanja nije potrebno njihovo održavanje.

Razdjelnici topline nisu mjerila toplinske energije. Oni registriraju impulse prema količini energije na svakom ogrjevnom tijelu (radijatoru), te služe za raspodjelu potrošene energije za cijelu zgradu, izmjerenu na mjerilu toplinske energije u toplinskoj podstanici zgrade. Zbog tehničke funkcionalnosti sustava, elektronički razdjelnici topline se moraju ugraditi na ogrjevna tijela u najmanje 80 posto stanova priključenih na isto mjerno mjesto.

Ugradnju razdjelnika topline obavljaju specijalizirane tvrtke, uz prethodnu suglasnost HEP-Toplinarstva d.o.o. Uvjeti ugradnje elektroničkih razdjelnika topline i modeli raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju propisani su Pravilnikom o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju (NN 99/14).

Zbog usklađivanja s propisima Europske unije, točnije s Direktivom 2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti, te kako bi se uveo pravedniji način raspodjele troškova za toplinsku energiju, Zakonom o tržištu toplinske energije (NN 80/13, 14/14) je propisano da se u sve stambene/poslovne prostore spojene na zajedničko mjerilo moraju ugraditi elektronički razdjelnici topline ili mjerila toplinske energije i termostatski radijatorski ventili. Rokovi do kojih se ovi uređaji trebaju ugraditi su:

  • najkasnije do 31. prosinca 2015. za zgrade koje imaju više od 70 stambenih/poslovnih prostora
  • najkasnije do 31. prosinca 2016. za zgrade koje imaju više od 2, a manje od 70 stambenih/poslovnih prostora.

Također, do navedenih rokova je propisana i obavezna ugradnja termostatskih radijatorskih ventila, uređaja kojima se regulira temperatura prostorija u kojima se nalaze ogrjevna tijela (radijatori).

Pri ugradnji razdjelnika i termostatskih ventila savjetujemo provesti balansiranje sustava grijanja u zgradi i ugradnju frekventno reguliranih pumpi. Ugradnjom frekventno reguliranih pumpi osigurava se kvalitetniji rad termostatskih ventila i umanjuje mogućnost pojave šumova u instalaciji centralnog grijanja unutar stambene zgrade. Balansiranje sustava grijanja i ugradnja frekventnih pumpi su poslovi koji se odvijaju na unutarnjim instalacijama grijanja, stoga su iste dužni financirati sami krajnji kupci.

Prema iskustvu HEP-Toplinarstva d.o.o., nakon ugradnje razdjelnika i termostatskih radijatorskih ventila u većini slučajeva se ukupna potrošnja cijele zgrade, izmjerena na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici, smanjila do 30%. Međutim, ugradnja razdjelnika i termostatskih ventila ne znači automatski i uštedu energije i niže troškove za toplinsku energiju za svaki stan/poslovni prostor u koji su razdjelnici ugrađeni– neki vlasnici stanova i poslovnih prostora će dobiti manje, neki jednake, a neki veće račune za toplinsku energiju u odnosu na račune prije ugradnje razdjelnika.

Na potrošnju toplinske energije pojedinog stana/poslovnog prostora utječu:

  • Način ponašanja suvlasnika (podešavanje termostata na radijatoru, prozračivanje prostorija, držanje prozora otvorenih na kip i sl.)
  • Položaj i karakteristike stana/poslovnog prostora - veću količinu toplinske energije će potrošiti prostori na sjevernoj strani, zadnjem katu zgrade, iznad nezagrijanih garaža ili prolaza, prostori s lošom izolacijom i nekvalitetnom stolarijom.

Redoslijed postupaka pri ugradnji razdjelnika možete pronaći ovdje.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti u HEP Toplinarstvo: g. Andrej Majdiš (područje grada Zagreba, bez Dubrave, Maksimira i Pešćenice), tel. 01/61 31 980 i 01/60 09 519 ili g. Ivan Mužek (područje grada Zagreba - Dubrava, Maksimir i Pešćenica i gradovi Velika Gorica, Samobor i Zaprešić) tel. 01/60 09 558.


 
www.hep.hr HEP grupa Pravne napomene/legal noticies Pravne napomene
Član HEP grupe , 10000 Zagreb, Miševečka 15a, tel: + 385 1 60 09 555 , fax: + 385 1 61 31 978