EN
Obljetnica oslobođenja Peruće

Obljetnica oslobođenja Peruće

27.01.2017.
Pokušaj rušenja brane Peruća na rijeci Cetini u blizini Sinja uspješno je spriječen 28. siječnja 1993. godine.

Tog dana, brzom intervencijom Hrvatske vojske i zaposlenika HEP-a izbjegnuta je katastrofa i uspješno je okončana skoro 17-mjesečna prijetnja da, rušenjem brane, voda uništi cijelo nizvodno naseljeno područje s 40 tisuća stanovnika, sve do Jadranskog mora. Podsjetimo, nakon što je 17. rujna 1991. neprijatelj zaposjeo područje unutar kojega je bilo akumulacijsko jezero, brana i strojarnica HE Peruća, u kontrolnoj galeriji brane i preljevnoj građevini postavljeno je između 20 i 30 tona eksploziva. Premda su od srpnja 1992. branu nadzirali pripadnici  UNPROFOR-a, sa strepnjom se dočekivao svaki novi dan.

Neprijatelj je 7. siječnja 1993. ponovno zaposjeo branu, a dan poslije su se s tog područja povukli dotadašnji njeni čuvari – međunarodne snage. U noći s 27.  na 28. siječnja s povećim snagama stigli su na Peruću te prije svog povlačenja aktivirali eksploziv. Srećom, eksploziv je branu  oštetio, ali ne i srušio: oštećena je preljevna građevina i injekcijska galerija, poplavljeno je rasklopno postrojenje i strojarnica hidroelektrane.

Sanacija brane Peruća započela je u kolovozu 1993. godine, a djelatnici HEP-a u razmjerno kratkom roku uspjeli su u pogon pustiti vodom i muljem poplavljene agregate. Obnova brane Peruća u cijelosti je završena krajem svibnja 1996. godine i jedinstveni je graditeljski pothvat u svjetskim razmjerima.

 

Fotogalerija

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika