EN
Kreditni rejting

Kreditni rejting

Postojeća ocjena kreditnog rejtinga

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ima ocjene kreditnog rejtinga od agencija Standard&Poor's i Moody's. Krajem studenog 2019. godine S&P je povećao samostalni kreditni rejting Hrvatske elktroprivrede s bb na bb+ te potvrdila ukupni rejting izdavatelja (BB+). Tijekom 2019. godine Agencija Moody's potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (Ba2) te povećala izglede kretanja ocjene rejtinga sa stabilnih na pozitivne. U izvješću agencije S&P,  navodi se da je HEP poboljšao upravljanje po pitanju izloženosti vrlo promjenjivim hidrološkim okolnostima i fluktuacijama cijena energenata. Navodi se kako je HEP-ova postupna, ali jasna transformacija usmjerena na smanjenje volatilnosti dobiti, zaštitila financijske pokazatelje tijekom posljednjeg sedmogodišnjeg ciklusa u kojem su se izmjenjivale loše i povoljne hidrološke okolnosti. Također, analitičari agencije S&P ističu da je poboljšanje samostalne ocjene kreditnog rejtinga društva rezultat očekivanja da će se smanjiti volatilnost HEP-ove dobiti s obzirom na hidrološke okolnosti ili cijene energenata.
 
Kreditna agencija Datum izdavanja rejtinga Rejting
Standard & Poor's  26. studenog 2019. BB+/Stable outlook – SACP bb+
Moody's 30. travnja 2019. Ba2/Positive outlook
   
 

Povijesni pregled kreditnih rejtinga

Hrvatska elektroprivreda d.d. je prva hrvatska kompanija koja je zatražila ocjenu kreditnog rejtinga već 1997.g. od agencija Standard&Poor’s i Moody’s.
Od tada agencija Standard&Poor’s provodi godišnji standardni postupak revizije kreditnog rejtinga HEP-a dok je odnos sa rejting agencijom Moody’s obnovljen 2011.g.