EN
Kreditni rejting

Kreditni rejting

Postojeća ocjena kreditnog rejtinga

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ima ocjene kreditnog rejtinga od agencija Standard&Poor's i Moody's. Sredinom ožujka 2017. godine agencija Moody's je potvrdila dugoročni kreditni rejting HEP-a (Ba2) te povećala izglede kretanja ocjene rejtinga s negativnih na stabilne. Krajem listopada 2016. godine agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-a s b+ na bb, ali i ukupnu ocjenu HEP-ovog kreditnog rejtinga s BB- na BB. Time se ukupna ocjena kreditnog rejtinga izjednačila s ocjenom rejtinga Republike Hrvatske, a  prema mišljenju agencije, HEP za sad ne može imati bolji rejting od  države. U rujnu 2018. godine došlo je do rasta prognoze rejtinga za Republiku Hrvatsku, a samim time potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede (BB) te povećala izglede kretanja ocjene rejtinga sa stabilnih na pozitivne.

 
Kreditna agencija Datum izdavanja rejtinga Rejting
Standard & Poor's  26. rujna 2018. BB/Positive – SACP bb
Moody's 14. ožujka 2017. Ba2/Stable outlook
   
 

 Povijesni pregled kreditnih rejtinga
 

Hrvatska elektroprivreda d.d. je prva hrvatska kompanija koja je zatražila ocjenu kreditnog rejtinga već 1997.g. od agencija Standard&Poor’s i Moody’s.
Od tada agencija Standard&Poor’s provodi godišnji standardni postupak revizije kreditnog rejtinga HEP-a dok je odnos sa rejting agencijom Moody’s obnovljen 2011.g.