NaslovnaEnglishMapa webaKontakti
HEP-ESCO d.o.o.
   
 
 

 Novigrad

Prva svjetska nagrada ekološkoj rasvjeti Novigrada

Svjetska organizacija IDA – International Dark-Sky Association je Projektu ekološke rasvjete u gradu Novigradu (za europski kontinent) dodijelila prvu nagradu za 2006. godinu.

Novigrad je među prvima gradovima prepoznao prednosti ESCO usluge i realizirao 2 milijuna kuna vrijedan projekt. Kreditom Svjetske banke i domaćih poslovnih banaka, vođenje projekta i financiranje za energetsku učinkovitost osigurao je HEP ESCO, dok je investiciju za rekonstrukciju osigurao Grad Novigrad.

Projektom je obnovljen zastarjeli neučinkoviti sustav javne rasvjete modernom opremom te osposobljen dio sustava koji nije bio u funkciji, prvenstveno u naselju Mareda.

Modernizacijom je obuhvaćena zamjena starih žarulja i svjetiljki suvremenima, manje snage i poboljšanih karakteristika, te zamjena zastarjelih živinih žarulja učinkovitijim natrijevim. Također je ugrađena regulacija svjetlosnog toka, čime se prigušenjem smanjuje potrošnja u kasnim noćnim satima, kada je smanjen intenzitet prometa. Zajednički odabrana rasvjetna tijela su u zasjenjenoj izvedbi, čime se smanjuje i svjetlosno onečišćenje.

Osim toga, smanjenom potrošnom energije smanjit će se i emisija onečišćivača koja nastaje pri proizvodnji energije.

Projektom će Novigrad smanjiti trošak za energiju za približno 70.000 kuna godišnje.PDF 259 kB


 

www.hep.hr HEP grupa Pravne napomene/legal noticies Pravne napomene  
Član HEP grupe , Ulica grada Vukovara 37, 10000 Zagreb, tel: 01/63 21 920, fax: 01/63 22 459